#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Paracetamol versus ibuprofen v terapii horečky u dětí

24. 11. 2015

Randomizovaná dvojitě zaslepená studie francouzských vědců se zabývala porovnáním účinnosti jedné dávky paracetamolu a ibuprofenu v terapii horečky v klinickém oboru pediatrie. Z výsledků studie vyplývá, že oba léky vykazují ekvivalentní terapeutický účinek i bezpečnostní profil.

Metodika studie

Do randomizované dvojitě zaslepené studie byli zařazeni dětští pacienti ve věku 3 měsíce až 12 let. Účastníci studie byli náhodně rozděleni do dvou terapeutických skupin, kterým byla podána jedna dávka paracetamolu (15 mg/kg) nebo ibuprofenu (10 mg/kg). Podání první dávky probíhalo dvojitě zaslepeně v dvojitě maskované (double-dummy) studii. Na začátku terapie a v odstupu 8 hodin od podání léku byla měřena tympanická teplota. Podání druhé a následujících dávek léků (pokud bylo potřeba) již probíhalo v rámci otevřené fáze studie samotnými rodiči dítěte po dobu následujících 3 dnů.

Na konci dvojitě zaslepené části studie a v průběhu otevřené studie byli rodiče požádáni, aby subjektivně zhodnotili účinek léčby a uvedli, zda by terapii přípravkem v budoucnu opakovali. Primárním cílem studie bylo vyhodnocení plochy pod křivkou poklesu teploty (AUC – area under the curve) v intervalu 0–6 hodin. Sekundární cíle zahrnovaly řadu dalších objektivních i subjektivních hodnocení.

Výsledky studie

V rámci primárního cíle studie ani sekundárních objektivních hodnocení nebyly v terapeutických režimech pozorovány žádné statisticky významné rozdíly. Obě účinné látky byly účastníky studie velmi dobře tolerovány. V porovnání s paracetamolovou skupinou hodnotilo jak v dvojitě zaslepené, tak v otevřené části studie signifikantně větší množství rodičů dětí podstupujících terapii ibuprofenem lék jako velmi účinný a uvádělo, že by přípravek použili znovu.

Závěr

Ibuprofen v dávce 10 mg/kg a paracetamol v dávce 15 mg/kg byly v terapii horečky u dětí ekvivalentně účinné a tolerované. Skutečnost, že rodiče dětí preferovali terapii ibuprofenem, mohla být způsobena jinými výhodami účinné látky, jež nebyly v této studii zjišťovány.

(holi)

Zdroj: Autret-Leca E., Gibb I. A., Goulder M. A. Ibuprofen versus paracetamol in pediatric fever: objective and subjective findings from a randomized, blinded study. Curr Med Res Opin 2007 Sep; 23 (9): 2205–2211; doi: 10.1185/030079907X223323.

 



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#