#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Paracetamol a jeho doporučené dávkování, riziko předávkování i poddávkování

26. 1. 2016

Paracetamol se řadí mezi po celém světě nejužívanější analgetika a antipyretika. Důvodem této obliby je především jeho vysoká účinnost a snášenlivost, možnost využití u velmi malých dětí, těhotných a kojících žen i geriatrických pacientů. Vzhledem k tomu, že jde o lék, jehož výdej není vázán na lékařský předpis, se objevují případy předávkování s následným těžkým jaterním poškozením, ale také poddávkování s nedostatečným terapeutickým efektem.

Dostupné lékové formy a výhody paracetamolu

Paracetamol je v dnešní době možné využít v různých lékových formách. Vedle klasických potahovaných tablet, šumivých tablet, tablet s technologii Optizorb či intravenózních infuzí jsou to také formy oblíbené zejména v pediatrii – sirupy a rektální čípky. Hlavní výhodou paracetamolu oproti kyselině acetylsalicylové je skutečnost, že neovlivňuje krevní srážlivost, má minimální gastrointestinální toxicitu a u dětí nezpůsobuje obávaný Reyeův syndrom.

Hepatotoxicita a poddávkování

Během biotransformace paracetamolu v játrech se v malém procentu vytváří vysoce reaktivní toxický metabolit N-acetyl-p-benzochinonimin, který je inaktivován vazbou na glutathion a následně vyloučen močí a žlučí. Při užití toxické dávky paracetamolu (200 mg/kg u dětí a 10–15 g u dospělého člověka) však dochází k vyčerpání zásob glutathionu a vzniklý reaktivní metabolit poškozuje jaterní buňky, což může vést k selhání jater a v některých případech skončit letálně. Hepatotoxicita se úměrně zvyšuje s konzumací dalších hepatotoxických látek včetně alkoholu.

Častěji než k předávkování ovšem u dospělých osob dochází spíše k poddávkování léku, což vede ke snížené analgetické účinnosti a riziku zkrácení doporučeného intervalu mezi jednotlivými dávkami nebo užití více tablet najednou.

Doporučené dávkování

Doporučená jednotlivá analgetická dávka paracetamolu činí 10–15 mg/kg, maximální denní dávka pak 60 mg/kg. U dospělého je maximální jednotlivá dávka 1000 mg, tu lze opakovat nejdříve po 4 hodinách, maximální denní celková dávka však nesmí přesáhnout 4000 mg. Při užití jedné tablety (500 mg paracetamolu) u dospělé osoby o hmotnosti > 50 kg dochází k poddávkování, a tedy i ke snížené účinnosti léku.

(veri)

Zdroj: Součková L. Správné dávkování paracetamolu, analgetická účinnost paracetamolu v kombinaci s kofeinem. Praktické lékárenství 2013; 9 (6): 240–242.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#