#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Orální versus intravenózní forma paracetamolu pro léčbu bolesti

10. 11. 2015

Intravenózní forma paracetamolu je po celém světě stále více využívána v terapii bolesti. Není nicméně jasné, zda intravenózní forma představuje oproti perorálnímu podání nějakou výhodu. Na porovnání těchto dvou lékových forem se tak soustředí výzkum v podobě systematického přehledu, který byl proveden katarskými a americkými lékaři.

Metody studie

Cílem systematického přehledu bylo porovnat účinnost, bezpečnost a farmakokinetiku intravenózní a perorální formy paracetamolu. Literatura byla vyhledávána pomocí databází PubMed, Embase a International Pharmaceutical Abstracts, dále byla doplněna hledáním klíčových slov v databázích Science Direct, Wiley Library Online a Springer Link. Filtr pro stáří vyhledávané literatury byl nastaven od roku 1948 do listopadu 2014.

Do systematického přehledu byly zařazeny randomizované kontrolované studie zabývající se porovnáváním intravenózní a perorální formy paracetamolu, pokud obsahovaly údaje o bezpečnosti, účinnosti a farmakokinetice porovnávaných přípravků. Extrahovaná data hodnotili nezávisle na sobě dva výzkumníci.

Výsledky studie

Do systematického přehledu bylo zahrnuto celkem 6 studií. Účinností léků se přitom zabývaly tři studie, bezpečností čtyři studie a farmakokinetikou také čtyři studie. Co se týče účinnosti, nebyly nalezeny žádné klinicky signifikantní rozdíly mezi perorální a intravenózní formou. Bezpečnostní výsledky nebyly konzistentně nahlašovány, což znemožnilo vytvořit odpovídající posouzení. Nebyly také nalezeny žádné důkazy o tom, že vyšší biologická dostupnost intravenózní formy paracetamolu zvyšuje výslednou účinnost léku.

Závěr

Z výsledků přehledu vyplývá, že neexistuje jasná indikace pro nasazení intravenózní formy paracetamolu u pacientů, kteří mohou podstoupit terapii perorální formou. Při klinickém rozhodování tak musejí být brány na vědomí možné nežádoucí účinky jednotlivých forem a další důvody, které mimo jiné zahrnují i finanční nákladnost a pohodlnost léčby.

Budoucí studie by měly především zhodnotit dlouhodobou kombinovanou terapii perorální a intravenózní formou u onkologických pacientů a nemocných po traumatu či chirurgickém výkonu.

(holi)

Zdroj: Jibril F. et al. Intravenous versus oral acetaminophen for pain: systematic review of current evidence to support clinical decision-making. Can J Hosp Pharm 2015 May–Jun; 68 (3): 238–247.

 



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#