#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pacienti mají o antidotum zájem. Pokud o něm vůbec vědí…

18. 12. 2017

Antikoagulační léčba nám poskytuje možnosti, o kterých jsme si ještě relativně nedávno mohli nechat jen zdát. Nicméně se zdá, že pacienti našim záměrům ne vždy rozumějí.

Orální antikoagulační léčba prožívá boom a její rychlý pokrok přináší nevídané možnosti. Máme k dispozici 4 nová antikoagulancia (NOAC): dabigatran etexilát, apixaban, rivaroxaban a edoxaban. Díky nim se pacienti mohou vyhnout některým rizikům, která jsou spojená s léčbou warfarinem.

Účinnost a bezpečnost nových antikoagulancií letos potvrdila hned 3 významná klinická hodnocení:

  • Ve studii RE-CIRCUIT bylo hodnoceno riziko závažného krvácení v průběhu katetrizační ablace a po ní. Při nepřerušené léčbě dabigatranem bylo nižší než při nepřerušené terapii warfarinem.
  • Podle studie RE-DUAL PCI přináší duální terapie dabigatranem a inhibitorem destičkových receptorů P2Y12 signifikantně nižší riziko krvácení než trojkombinační terapie warfarinem, klopidogrelem a kyselinou acetylsalicylovou (ASA) u pacientů s fibrilací síní podstupujících perkutánní koronární intervenci (PCI).
  • Kompletní výsledky studie RE-VERSE AD ukazují, že specifické antidotum idarucizumab může okamžitě a kompletně zvrátit antikoagulační efekt dabigatranu, což představuje zásadní zvýšení bezpečnosti léčby. Díky tomu padá jedna z posledních bariér pro dostatečně razantní antikoagulační léčbu u indikovaných nemocných.

Idarucizumab je velkým objevem jakožto první a dosud jediné antidotum využitelné při terapii pomocí NOAC. Umožňuje okamžitý zásah v případě nutnosti akutního chirurgického zákroku nebo krvácení, jeho účinek nastupuje během několika minut.

Je však důležité, aby o nových možnostech léčby věděli i pacienti. Podle nedávného průzkumu, který probíhal v Rakousku, Polsku, Česku a na Slovensku, jsou pacienti málo informovaní o nutnosti léčby, rizicích spojených se špatnou adherencí, o potenciálně nebezpečných situacích a možnosti jejich řešení pomocí antidota. Více než 30 % pacientů neví, že v případě operace či úrazu je nutné informovat o antikoagulační terapii lékaře. Situaci může značně zlepšit edukace. Řádně informovaný pacient přebírá zodpovědnost za svoji léčbu a lépe spolupracuje.

Věnujme proto péči komunikaci. Ta zůstává důležitou složkou každého setkání pacienta s lékařem.

(pez)

Zdroj: Informace o antidotu musí mířit k lékařům i pacientům. Medical Tribune 2017; 22. Dostupné na: www.tribune.cz/clanek/42560-informace-o-antidotu-musi-mirit-k-lekarum-i-pacientum (citováno 26. 11. 2017).

 



Štítky
Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie Neurologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#