#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rozhodnutí o revaskularizaci lze u pacientů s anginou pectoris provést na základě neinvazivního vyšetření

20. 9. 2015

U pacientů se stabilními anginózními příznaky a suspektní ischemickou chorobou srdeční (ICHS) lze velmi přesně indikovat léčbu podle vyšetření perfuze myokardu pomocí hybridní SPECT/CTCA (jednofotonová emisní výpočetní tomografie/CT koronární angiografie) bez nutnosti invazivní koronární angiografie.

U pacientů se stabilními anginózními příznaky a suspektní ischemickou chorobou srdeční (ICHS) lze velmi přesně indikovat léčbu podle vyšetření perfuze myokardu pomocí hybridní SPECT/CTCA (jednofotonová emisní výpočetní tomografie/CT koronární angiografie) bez nutnosti invazivní koronární angiografie. Již před 2 lety publikované výsledky nizozemské studie ukázaly vysokou shodu mezi indikací k revaskularizaci na základě výsledků SPECT/CCTA a invazivní koronární angiografie.

Význam SPECT/CTCA v diagnostice ICHS byl prokázán již dříve. Tato prospektivní studie se pokusila zhodnotit, zda hybridní neinvazivní vyšetření vede ke stejným terapeutickým rozhodnutím jako samotná SPECT a klasická koronární angiografie.

Zařazeno bylo 107 pacientů průměrného věku 62,8 roku, z nichž 69 % tvořili muži. Pacienti si stěžovali na stabilní anginózní příznaky a měli před přístrojovým vyšetřením středně nebo vysoce suspektní ICHS. U všech pacientů byla provedena SPECT/CTCA a poté invazivní koronární angiografie. Sledovaným parametrem bylo rozhodnutí o léčbě klasifikované jako bez revaskularizace, perkutánní koronární intervence (PCI) nebo implantace koronárního bypassu (CABG). Terapeutické rozhodnutí prováděli dva intervenční kardiologové a jeden kardiochirurg na základě výsledků jednotlivých vyšetření zvlášť.

Revaskularizace byla dle výsledků SPECT a koronární angiografie indikována u 50 % pacientů. Procentuální shoda v terapeutickém rozhodnutí o nutnosti revaskularizace s hybridní SPECT/CTCA dosáhla 92 %.

Autoři došli k závěru, že rozhodnutí o indikaci k revaskularizaci lze u pacientů s anginou pectoris a suspektní ICHS učinit na základě neinvazivního vyšetření SPECT/CTCA.

(zza)

Zdroj: Schaap J., de Groot J. A., Neman K., et al. Hybrid myocardial perfusion SPECT/CT coronary angiography and invasive coronary angiography in patients with stable angina pectoris lead to similar treatment decisions. Heart. 2013 Feb; 99 (3): 188–94. Epub 2012 Oct 19.



Štítky
Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Fixní kombinace a možnosti léčby pro dosažení cílových hodnot LDL cholesterolu u pacientů s dyslipidémií
Autoři: Prof. MUDr. Miloš Táborský, MBA. FACC F.E.S.C. CSc., prof. MUDr. Jindřich Špinar, M.D., FESC

Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#