#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Probíhá první síťová metaanalýza randomizovaných kontrolovaných studií s přípravky pro symptomatickou léčbu stabilní anginy pectoris

16. 9. 2015

Očekáváme výsledky síťové metaanalýzy randomizovaných kontrolovaných studií s beta-blokátory (BB), blokátory Ca kanálů (CCB) a nitráty v léčbě stabilní anginy pectoris. Současná klinická doporučení pro antianginózní léčbu (např. NICE) vycházejí pouze z jednotlivých klinických studií a párových metaanalýz.

Očekáváme výsledky síťové metaanalýzy randomizovaných kontrolovaných studií s beta-blokátory (BB), blokátory Ca kanálů (CCB) a nitráty v léčbě stabilní anginy pectoris. Současná klinická doporučení pro antianginózní léčbu (např. NICE) vycházejí pouze z jednotlivých klinických studií a párových metaanalýz. Nová síťová metaanalýza bude provedena bayesiánským přístupem a bude porovnávat účinnost těchto přípravků na zmírnění anginózních příznaků. Zároveň bude provedena analýza senzitivity kvality studií a analýza podskupin jednotlivých kategorií zařazených léků.

Antianginózní léky spadají do tří lékových tříd: BB (atenolol, propranolol, bisoprolol, metoprolol a nadrol), CCB (amlodipin, diltiazem, felodipin, nifedipinverapamil) a nitráty (izosorbiddinitrát, izosorbidmononitrát, nitrogylcerin). Podávají se z důvodu zmírnění anginózních obtíží, přičemž v první linii u stabilní anginy pectoris jsou doporučeny β-blokátory a blokátory Ca kanálů. Dosud bylo publikováno 11 metaanalýz účinnosti těchto přípravků. Ukázaly podobné klinické výsledky pro BB a CCB s nižším výskytem nežádoucích účinků u BB, dále větší účinnost kombinace BB s CCB v porovnání s monoterapií, příznivý vliv dlouhodobého podávání nitrátů v profylaxi anginy pectoris na zlepšení kapacity zátěže, nikoliv z hlediska zlepšení kvality života. Podle dalších výsledků můžou BB snížit mortalitu a výskyt nestabilní anginy pectoris oproti stavu bez léčby, ale v profylaxi ischemie myokardu nejsou výhodnější než jiné antianginózní léky. V porovnání s placebem ovšem BB vliv na mortalitu neprokázaly. Poslední analýza byla publikována v roce 2012. Vždy se ale jedná jen o párové metaanalýzy.

Probíhající studie bude pracovat s daty ze studií vyhledaných v databázích PubMED, ScienceDirect, Cochrane Library a EMBASE. Klíčovými slovy k vyhledání vhodných studií budou „angina pectoris“ a „random“. Zahrnuty budou pouze randomizované kontrolované studie s pacienty se stabilní anginou pectoris vyžadující léčbu, které hodnotí účinnost některého z uvedených 13 přípravků.

(zza)

Zdroj: Jia Y., Leung S. W. Drug efficacy in treating stable angina pectoris: a protocol for network meta-analysis of randomised controlled trials BMJ Open. 2014; 4 (6): e005453. Published online 2014 Jun 19. 



Štítky
Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Fixní kombinace a možnosti léčby pro dosažení cílových hodnot LDL cholesterolu u pacientů s dyslipidémií
Autoři: Prof. MUDr. Miloš Táborský, MBA. FACC F.E.S.C. CSc., prof. MUDr. Jindřich Špinar, M.D., FESC

Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#