#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přístup kardiologů k léčbě pacientů se stabilní ICHS by měl zohledňovat vliv anginózních záchvatů na kvalitu života

15. 9. 2015

Nedostatečná kontrola anginy pectoris u ambulantních pacientů se stabilní ischemickou chorobou srdeční (ICHS) významně snižuje kvalitu života. Podle turecké celonárodní observační studie PULSE dávají pacienti při zmírnění příznaků přednost krátkodobě a dlouhodobě působícím nitrátům a ivabradinu před beta-blokátory a blokátory Ca kanálů.

Do studie PULSE byli zařazeni dospělí pacienti se stabilní ICHS a sinusovým rytmem léčení ambulantně u kardiologů na pracovištích sekundární a terciální zdravotní péče. Údaje byly od pacientů získány při jednom vyšetření v 83 centrech studie.

Z 2661 zařazených pacientů bylo 48,07 % bez anginózních obtíží, 16,5 % mělo anginózní záchvaty vzácně, 14,5 % příležitostně, 12,2 % pravidelně a 8,1 % často. Výskyt anginózních záchvatů pozitivně koreloval s ženským pohlavím, srdeční frekvencí a závažností anginy pectoris. Kvalita života související se zdravím hodnocená pomocí specifického dotazníku pro pacienty s onemocněním srdce (MacNew QoL Questionnaire) klesala se zvyšující se frekvencí anginózních záchvatů v emoční, fyzické i sociální složce i z hlediska globálního skóre. Pacienti s častým výskytem anginózních záchvatů významně více upřednostňovali krátkodobě a dlouhodobě působící nitráty a ivabradin v porovnání s beta-blokátory a blokátory Ca kanálů.

Výskyt anginózních záchvatů významně snižuje kvalitu života pacientů se stabilní ICHS, a proto by měl být terapeutický přístup zaměřen na jejich kontrolu.

(zza)

Zdroj: Akyildiz Z. I., Ergene O., PULSE Study Group. Frequency of angina and quality of life in outpatients with stable coronary artery disease in Turkey: insights from the PULSE study. Acta Cardiol. 2014 Jun; 69 (3): 253–259.



Štítky
Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé
Nejnovější kurzy
Fixní kombinace a možnosti léčby pro dosažení cílových hodnot LDL cholesterolu u pacientů s dyslipidémií
Autoři: Prof. MUDr. Miloš Táborský, MBA. FACC F.E.S.C. CSc., prof. MUDr. Jindřich Špinar, M.D., FESC

Statiny a jejich specifika
Autoři: Prof. MUDr. Jan Bultas, CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#