#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nová antiemetika v onkologii z pohledu klinického i ekonomického

12. 1. 2016

Nová fixní dvojkombinace antiemetik netupitant/palonosetron může efektivně zlepšit management léčby pacientů s velkým rizikem nauzey a zvracení indukovaných chemoterapií, a to jak z hlediska klinické účinnosti, tak i z ekonomického pohledu.

Nauzea a zvracení jsou jedněmi z nejobávanějších a nejčastějších (70−80 % pacientů) nežádoucích účinků chemoterapie. Prevence a správná léčba těchto příznaků jsou součástí základní péče o onkologické pacienty.

Neléčení nauzey a zvracení může vést k:

  • nonadherenci k léčbě,
  • předčasnému ukončení léčby,
  • problémům s příjmem potravy vedoucím k nutričnímu deficitu,
  • narušení denního režimu,
  • snížení performance status a celkové kvality života.

Palonosetron je antagonista 5-HT3 receptorů a působí především na akutní nauzeu, která bývá serotonergním systémem zprostředkována. Netupitant je selektivní antagonista NK1 receptorů. Působí na pozdní nauzeu a vomitus, jež jsou indukovány aktivací NKreceptorů substancí P.

Kombinace netupitantu a palonosetronu ve fixním dávkování (netupitant 300 mg a palonosetron 0,5 mg) je indikována k prevenci časné a pozdní nauzey a zvracení u pacientů léčených chemoterapií, včetně vysoce emetogenních režimů. Podává se perorálně 1 hod. před zahájením aplikace cytostatik a výhodně se kombinuje také dexamethasonem v režimu trojkombinace antiemetik.

Farmakoekonomická cost-effectiveness (CEA) studie z Velké Británie vyčíslila, že u pacientů léčených středně a vysoce emetogenní léčbou je kombinace netupitantu a palonosetronu méně finančně nákladná než kombinace aprepitantu s palonosetronem. 

(lsf)

Zdroje:
1. Raedler L. A. Akynzeo (netupitant and palonosetron), a dual-acting oral agent, approved by the FDA for the prevention of chemotherapy-induced nausea and vomiting. Am Health Drug Benefits 2015 Mar; 8 (Spec Feature): 44−48.
2. D'agostino P., Cawston H., Bourhis F. et al. Fixed combination netupitant and palonosetron is a cost-effective intervention for the prevention of chemotherapy-induced nausea and vomiting in the UK. Value Health 2015 Nov; 18 (7): A461; doi: 10.1016/j.jval.2015.09.1196.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#