#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chemoterapií indukovanou nauzeu a zvracení lze zvládnout s kombinací antiemetik

24. 3. 2016

Použití chemoterapeutik v onkologické léčbě je limitované jejich nežádoucími účinky. Mezi ty velmi běžné patří nauzea a zvracení, v jejichž moderním managementu hrají nezastupitelnou roli antagonisté receptoru 5-HT3, setrony. V případě, kdy léčba samotným setronem nedostačuje, je nyní na trhu dostupná fixní kombinace palonosetronu s netupitantem, vysoce selektivním antagonistou receptoru pro neurokinin-1.

Přípravek Akynzeo, obsahující tuto fixní kombinaci, je schválený v indikaci prevence akutní i pozdní nevolnosti a zvracení vyvolaných chemoterapií. Jeho použití se věnovala souhrnná práce publikovaná loni v časopisu Drugs.

Signifikantně vyšší odpověď na kombinovanou léčbu

Účinnost kombinace palonosetronu a netupitantu byla prokázána v klinické studii fáze II z roku 2014 uveřejněné v časopisu Annals of Oncology, která srovnávala jednorázové podávání obou látek se samotným palonosetronem během prvního cyklu vysoce emetogenní chemoterapie založené na cisplatině. Míra kompletní odpovědi byla ve skupině, jež dostávala kombinaci, signifikantně vyšší.

K podobným výsledkům došla také klinická studie fáze III uveřejněná ve stejném časopisu rovněž v roce 2014. V jejím rámci byla opět kombinace porovnávána s podáním pouze palonosetronu, tentokrát u nemocných se středně emetogenní chemoterapií založenou na antracyklinech a cyklofosfamidu. Kompletní odpovědi během pozdní fáze po aplikaci chemoterapeutik dosáhlo 76,9 % nemocných s palonosetronem/netupitantem, ale jen 69,5 % z těch, kteří užívali samotný palonosetron. Analogické výsledky přinesla analýza v akutní fázi. V této práci se navíc ukázalo, že lepší efekt netupitantu/palonosetronu přetrvává během opakovaných chemoterapeutických cyklů.

Výhody fixní kombinace

Kombinace obou látek je velmi dobře tolerována a není spojována s významnou kardiotoxicitou. Podávání netupitantu a palonosetronu ve fixní kombinaci pak přináší oproti volné kombinaci větší komfort pro nemocného a otevírá se tak potenciál pro zvýšení jeho adherence.

(ond)

Zdroj: Keating G. M. Netupitant/palonosetron: a review in the prevention of chemotherapy-induced nausea and vomiting. Drugs 2015 Dec; 75 (18): 2131−2141; doi: 10.1007/s40265-015-0512-9.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#