#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antagonisté receptoru NK1 v prevenci nauzey a zvracení u vysoce emetogenní chemoterapie – síťová metaanalýza

28. 3. 2018

Nevolnost a zvracení vyvolané chemoterapií (CINV) jsou stále považovány za hlavní překážky při podávání vhodné protinádorové léčby. Zavedením antagonistů receptoru pro neurokinin 1 (aprepitant, fosaprepitant, netupitant) se zvýšila síla různých antiemetických protokolů. Porovnáním jejich účinku na CINV se zabývala následující síťová metaanalýza.

Fáze CINV

Rizikové období pro vznik nauzey a zvracení trvá přibližně 5 dní (120 hod.) od podání chemoterapie. V rámci tohoto období rozlišujeme CINV v akutní fázi (0−24 hod.) a CINV opožděné (24−120 hod.). Různá antiemetika mají různou účinnost v jednotlivých fázích, a proto je toto rozdělení důležité pro vyhodnocení a porovnání různých možností léčby CINV.

Metaanalýza

Cílem síťové metaanalýzy bylo poskytnout podrobné srovnání hodnocení účinnosti režimů obsahujících jeden z antagonistů receptoru pro neurokinin 1 (NK1) v prevenci CINV u vysoce emetogenní chemoterapie. Do závěrečné analýzy bylo zahrnuto 19 studií, z nichž 12 představovaly studie fáze III a 7 bylo randomizovaných studií fáze II. Z toho 4 studie obsahovaly režimy založené na rolapitantu, 1 studie hodnotila účinnost netupitantu s palonosetronem, 3 účinnost aprepitantu s palonosetronem, 10 studií hodnotilo účinnost aprepitantu s ondansetronem nebo granisetronem, 2 studie představovaly režimy založené na kasopitantu a 2 režimy založené na fosaprepitantu. Zahrnuto bylo celkem 6788 pacientů.

Výsledky

Většina režimů obsahujících NK1 antagonisty byla účinnějších ve smyslu dosažení kompletní odpovědi (CR) v celém sledovaném období 120 hod. než režimy, které antagonisty NK1 neobsahovaly. Srovnání mezi jednotlivými antagonisty NK1 naznačuje, že kombinace kasopitant + dexamethason + granisetron/ondansetron a aprepitant + dexamethason + granisetron/ondansetron jsou v dosažení CR účinnější než kombinace rolapitant/dexamethason + granisetron/ondansetron (poměr šancí [OR] 1,62; 95% interval spolehlivosti [CI] 1,14−2,23; resp. OR 1,28; 95% CI 1,01−1,59).

Závěr

Metaanalýza prokázala, že většina režimů obsahujících antagonisty NK1 je účinnější v dosažení CR než režimy, které tato antiemetika neobsahují. Zdá se, že kombinace obsahující kasopitant a aprepitant jsou z hlediska dosažení CR účinnější než kombinace obsahující rolapitant. Žádné ze srovnání nezjistilo významné rozdíly mezi jednotlivými režimy v míře dosažení stavu bez významné nevolnosti.

(mkd)

Zdroj: Abdel-Rahman O. Neurokinin-1 inhibitors in the prevention of nausea and vomiting from highly emetogenic chemotherapy: a network meta-analysis. Ther Adv Med Oncol. 2016 Sep; 8 (5): 396–406, doi: 10.1177/1758834016654902



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#