#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kombinace tramadolu s paracetamolem jako výhodná volba

6. 5. 2016

Při pohledu do odborných databází by se mohlo zdát, že se výzkumníci z celého světa zaměřují na to, aby dokázali nevýhody a negativní dopady všech existujících léčivých látek. Dejme pro změnu prostor informacím pozitivním − o účinnosti a využitelnosti fixní kombinace tramadol/paracetamol.

Tramadol/paracetamol 37,5 mg/325 mg je perorální fixní kombinace atypického opioidu tramadolu s anilinovým derivátem paracetamolem. V Evropské unii bývá indikována v případech symptomatické léčby nebo při silné bolesti. Má rychlý nástup účinku a poskytuje dlouhotrvající multimodální analgezii. Je účinná a dobře tolerovaná u pacientů se středně silnou až silnou bolestí.

Z výsledků klinických studií vyplývá, že tato kombinace poskytuje úlevu od bolesti po menších operacích, dále je účinná proti muskuloskeletální bolesti (a to jak akutní, tak i chronické a subchronické), při migréně a v neposlední řadě rovněž při bolestivé periferní neuropatii u diabetiků. Osvědčila se i jako přídavné analgetikum u pacientů trpících středně silnou až silnou muskuloskeletální bolestí (například při osteoartróze nebo revmatoidní artritidě), která trvá navzdory léčbě NSAID a/nebo chorobu modifikujícími léčivy. Dobře byla hodnocena u pacientů s pooperační bolestí, distorzí hlezenního kloubu nebo subakutní bolestí bederní páteře. Účinnost této kombinace byla lepší než u samotného paracetamolu, většinou stejná či lepší než u tramadolu a obecně obdobná jako u ibuprofenu nebo fixních kombinací hydrokodon/paracetamol, kodein/paracetamol a kodein/paracetamol/ibuprofen. Její analgetická účinnost se u pacientů s chronickou bolestí při diabetické periferní neuropatii významně nelišila od účinků gabapentinu.

Ve srovnání se svými komponentami nemá tato kombinace zhoršenou tolerabilitu a její profil byl víceméně stejný jako u ostatních srovnávaných látek, ať už generik, nebo fixních kombinací, ačkoli výskyt některých jednotlivých nežádoucích účinků byl u této fixní kombinace nižší než u jiných látek. Vše tedy nasvědčuje tomu, že kombinace tramadol/paracetamol je výhodnou léčebnou možností pro multimodální analgezii u pacientů se středně silnou až silnou bolestí.

(pez)

Zdroj: Dhillon S. Tramadol/paracetamol fixed-dose combination: a review of its use in the management of moderate to severe pain. Clin Drug Investig 2010; 30 (10): 711−738; doi: 10.2165/11205830-000000000-00000. Erratum in: Clin Drug Investig 2010; 30 (12): 866.



Štítky
Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#