#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinická aktualizace benefitů a rizik perorálního paracetamolu a kombinace paracetamol/kodein: Je to stále dobrá volba?

4. 9. 2017

Po desetiletí byl paracetamol (acetaminofen) v celosvětovém měřítku používán jako populární a podle všeho bezpečný lék, jehož výhodou je i skutečnost, že je volně prodejný. Poté však začalo být jeho použití zpochybňováno obavami o kardiovaskulární (KV) a hepatální bezpečnost jeho podávání, eventuálně o rizika spojená s prenatálním obdobím. Pochybnosti se začaly objevovat dokonce i kolem analgetické účinnosti paracetamolu. Prakticky zároveň začala být diskutována i otázka užitečnosti a vhodnosti použití kodeinu jakožto jedné z komponent kombinovaných preparátů.

Po desetiletí byl paracetamol (acetaminofen) v celosvětovém měřítku používán jako populární a podle všeho bezpečný lék, jehož výhodou je i skutečnost, že je volně prodejný. Poté však začalo být jeho použití zpochybňováno obavami o kardiovaskulární (KV) a hepatální bezpečnost jeho podávání, eventuálně o rizika spojená s prenatálním obdobím. Pochybnosti se začaly objevovat dokonce i kolem analgetické účinnosti paracetamolu. Prakticky zároveň začala být diskutována i otázka užitečnosti a vhodnosti použití kodeinu jakožto jedné z komponent kombinovaných preparátů.

Rešerše vyvracející pochybnosti

Prezentovaná klinická aktualizace využila materiálu získaného z databáze PubMed, konkrétně odborných článků a studií věnujících se účinnosti a bezpečnosti paracetamolu (acetaminofenu), kodeinu a také kombinace obou látek publikovaných v období do června 2016 včetně. Tato práce přináší odpovědi na pochybnosti spojené s používáním paracetamolu a důkazy o přínosu a rizicích použití samotného perorálního paracetamolu nebo paracetamolu v kombinaci s kodeinem v případě mírné až střední bolesti u dospělých pacientů. Dále porovnává příslušné profily účinnosti a bezpečnosti s těmi, které se týkají použití nesteroidních antiflogistik (NSAIDs).

Vhodná volba i pro rizikovější pacienty

Zatímco existuje jednoznačná a výrazná souvislost mezi užíváním NSAIDs a gastrointestinální (GI) či KV morbiditou a mortalitou, u paracetamolu a kombinace paracetamolu s kodeinem naopak existují důkazy, které podporují jeho užívání dokonce i u nejzranitelnějších jedinců, jako jsou starší osoby, těhotné ženy, alkoholici a pacienti s GI a KV omezeními.

Kontroverzní a rozšířené mylné představy o složitém jaterním metabolismu a potenciální hepatotoxicitě byly vyvráceny nedávnými recenzemi, a paracetamol tak zůstává prvoliniovým neopioidním analgetikem i u pacientů s onemocněním jater, a to za předpokladu, že jsou dodržována pravidla jeho užívání.

Závěr

Vzhledem k profilu bezpečnosti a snášenlivosti zůstává paracetamol v mnoha mezinárodních guidelines lékem první linie a volby. Samotný paracetamol i jeho kombinace s kodeinem jsou u dospělých pacientů bezpečnou a účinnou volbou, zatímco NSAIDs jsou vzhledem k riziku potenciálně fatálních GI a KV nežádoucích účinků očividně méně bezpečnou případnou alternativou.

(rej)

Zdroj: Kress H. G., Untersteiner G. Clinical update on benefit versus risks of oral paracetamol alone or with codeine: still a good option? Curr Med Res Opin 2017 Feb; 33 (2): 289–304, doi: 10.1080/03007995.2016.1254606.



Štítky
Chirurgie všeobecná Neurologie Ortopedie Praktické lékařství pro dospělé Algeziologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#