Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Anafylaxe: Novinky
Videorozhovor
Odborné společnosti
Kongresy
Zajímavé odkazy
 

Pylově-potravinový syndrom s anafylaktickou reakcí po požití zmrzliny obsahující jablečný džus

Specializace: alergologie a imunologie anesteziologie a resuscitace intenzivní medicína pediatrie praktické lékařství pro děti a dorost praktické lékařství pro dospělé urgentní medicína
Téma: Anafylaxe

Vydáno: 24.9.2015

Pylově-potravinový syndrom s anafylaktickou reakcí po požití zmrzliny obsahující jablečný džus

10letý chlapec prožil anafylaktickou reakci po požití točené zmrzliny označené prodejcem jako zmrzlina s příchutí růže. Lékaři dále zkoumali vyvolávající příčinu reakce.

Tento japonský pacient uváděl dráždění v krku po požití jablka, broskve, mišpule, japonské hrušky a kiwi. Zjištění specifických IgE protilátek proti alergenním složkám ukázalo pozitivní výsledky u všech proteinů skupiny 10 (PR-10) z břízy, olše, lísky, jablka, broskve, burských oříšků, lískových oříšků a sójových bobů. Lékaři proto stanovili diagnózu pylově-potravinového syndromu se zkříženou reaktivitou na pyly břízovitých rostlin (bříza, olše, líska, habr) a ovoce růžovitých rostlin (růže, švestky, jablka, broskve). Domnívali se, že anafylaktická reakce byla způsobena sirupem z růže obsaženým ve zmrzlině.

Kožní test na sirup z růže ukázal silně pozitivní výsledek, nicméně výsledek testu na přecitlivělost na růžovou esenci byl negativní. Následně bylo zjištěno, že sirup z růže obsahuje jablečný džus. Kožní test na jablečný džus přinesl u pacienta silně pozitivní výsledek. Jako příčina anafylaktické reakce bylo tedy identifikováno jablko.

Tato kazuistika podtrhuje možnost vzniku anafylaktické reakce u pacienta s pylově-potravinovým syndromem po požití potraviny, u níž není očekáván ani uveden obsah látky, která u pacienta vyvolává alergickou reakci.

(zza)

 Zdroj: Kitabayeshi T., Sato S., Adachi M. A case of anaphylaxis due to rose-flavored soft-serve ice cream with pollen food allergy syndrome. Arerugi 2013 May; 62 (5): 574–578.

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     2,4/5, hodnoceno 21x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Léčba anafylaktické reakce navozené potravinami vyžaduje akutní podání adrenalinu

Přehledový článek americké autorky Corinne Keet z roku 2011 připomíná nedostatečnou diagnostiku a léčbu anafylaktických reakcí navozených potravinami. Ačkoliv je dnes anafylaxe jasně definovaná, stále je řada případů opomenuta, není pokryta doporučenou léčbou nebo není následně dostatečně sledována.

Nejvhodnější formou podání adrenalinu při anafylaktické reakci je intramuskulární injekce do stehna

Na základě výsledků randomizovaných kontrolovaných studií je podávání adrenalinu v iniciální léčbě anafylaktické reakce doporučeno v intramuskulární injekci aplikované do stehna, a to v dávce 0,3 mg buď z ampule, nebo ve formě předplněného pera EpiPen.

Potravinová alergie

Potravinová alergie (PA) musí mít imunologický podklad. Nežádoucí reakce na potraviny – a že jich není málo (odhadem 20 % populace) –, u kterých se žádná imunopatologie neprokáže, nemohou být prohlášeny za PA. Nicméně samotná PA hrozivě narůstá, od devadesátých let minulého století se výskyt ve vyspělých zemích minimálně zdvojnásobil.



Všechny novinky