Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Anafylaxe: Novinky
Videorozhovor
Odborné společnosti
Kongresy
Zajímavé odkazy
 

Léčba anafylaktické reakce navozené potravinami vyžaduje akutní podání adrenalinu

Specializace: alergologie a imunologie anesteziologie a resuscitace intenzivní medicína pediatrie praktické lékařství pro děti a dorost praktické lékařství pro dospělé urgentní medicína
Téma: Anafylaxe

Vydáno: 10.10.2015

Léčba anafylaktické reakce navozené potravinami vyžaduje akutní podání adrenalinu

Přehledový článek americké autorky Corinne Keetové z roku 2011 připomíná nedostatečnou diagnostiku a léčbu anafylaktických reakcí navozených potravinami. Ačkoliv je dnes anafylaxe jasně definovaná, stále je řada případů opomenuta, není pokryta doporučenou léčbou nebo není následně dostatečně sledována.

Podle konsenzu několika amerických odborných společností je definice anafylaktické reakce následující:

1. akutní začátek (minuty až hodiny) s postižením kůže a/nebo sliznice a nejméně jeden z následujících příznaků:

  • respirační obtíže,
  • pokles krevního tlaku nebo příznaky dysfunkce cílových orgánů

NEBO

2. nejméně dva z následujících příznaků, které se rozvinou krátce po expozici pacienta pravděpodobnému alergenu:

  •    postižení kůže/sliznice,
  •    respirační obtíže,
  •    pokles krevního tlaku nebo související příznaky,
  •    přetrvávající gastrointestinální příznaky

NEBO

3. pokles krevního tlaku – po expozici známému alergenu.

Anafylaxe tedy nemusí nutně zahrnovat postižení respiračního a kardiovaskulárního systému.

Základním kamenem léčby anafylaktické reakce na potraviny je i nadále adrenalin. Antihistaminika, glukokortikoidy a β-agonisté jsou jen pomocné léky, které se přidávají k adrenalinu. Obecně by měl být adrenalin podán u pacientů s potravinovou alergií při prvních známkách systémové reakce, nikoliv až po rozvoji respiračních příznaků a hypotenze. Vzhledem k tomu, že téměř ke všem potravinami navozeným anafylaktickým reakcím dochází v komunitě, je zcela zásadní vybavit pacienta autoinjektorem s adrenalinem. Ideálně by měl být autoinjektor předepsán pacientovi při propuštění z nemocnice/pohotovosti po léčbě anafylaktické reakce nebo po konzultaci s alergologem z důvodu suspektní potravinové alergie. Alergolog by měl potvrdit, zda je diagnóza potravinové alergie správná, a poskytnout pacientovi a jeho rodině patřičnou edukaci.

Časné rozpoznání anafylaxe, odpovídající urgentní léčba a následné sledování včetně preskripce autoinjektoru s adrenalinem jsou základním předpokladem prevence související mortality a morbidity. Nástroje, které dokážou zabránit smrti pacienta s anafylaxí, již máme. Stačí je jen používat.

(zza)

Zdroj: Keet C. Recognition and management of food-induced anaphylaxis. Pediatr Clin North Am 2011 Apr; 58 (2): 377–388.

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     2,1/5, hodnoceno 9x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Porozumění anafylaxi, její diagnostika a léčba

Anafylaxe je nejtěžší stupeň akutní alergické reakce, dle definice WAO (World Allergy Organization, Světové alergologické organizace) se jedná o těžkou, život ohrožující, generalizovanou nebo systémovou hypersenzitivní reakci. Charakteristická je náhlým vznikem příznaků – nejčastěji jde o kombinaci symptomů kožních, gastrointestinálních, kardiovaskulárních a respiračních.

Pylově-potravinový syndrom s anafylaktickou reakcí po požití zmrzliny obsahující jablečný džus

10letý chlapec prožil anafylaktickou reakci po požití točené zmrzliny označené prodejcem jako zmrzlina s příchutí růže. Lékaři dále zkoumali vyvolávající příčinu reakce. Tento japonský pacient uváděl dráždění v krku po požití jablka, broskve, mišpule, japonské hrušky a kiwi.

Léčba anafylaktické reakce navozené potravinami vyžaduje akutní podání adrenalinu

Přehledový článek americké autorky Corinne Keet z roku 2011 připomíná nedostatečnou diagnostiku a léčbu anafylaktických reakcí navozených potravinami. Ačkoliv je dnes anafylaxe jasně definovaná, stále je řada případů opomenuta, není pokryta doporučenou léčbou nebo není následně dostatečně sledována.



Všechny novinky