Přihlášení

Přihlášený uživatel: . Nejste to Vy? Přihlašte se pod svým e-mailem.

Zadejte prosím své heslo do proLékaře.cz, abychom ověřili, že jste to opravdu Vy.

 
Anafylaxe: Novinky
Videorozhovor
Odborné společnosti
Kongresy
Zajímavé odkazy
 

Léčba anafylaktické reakce navozené potravinami vyžaduje akutní podání adrenalinu

Specializace: alergologie a imunologie anesteziologie a resuscitace intenzivní medicína pediatrie praktické lékařství pro děti a dorost praktické lékařství pro dospělé urgentní medicína
Téma: Anafylaxe

Vydáno: 20.9.2015

Léčba anafylaktické reakce navozené potravinami vyžaduje akutní podání adrenalinu

Přehledový článek americké autorky Corinne Keet z roku 2011 připomíná nedostatečnou diagnostiku a léčbu anafylaktických reakcí navozených potravinami. Ačkoliv je dnes anafylaxe jasně definovaná, stále je řada případů opomenuta, není pokryta doporučenou léčbou nebo není následně dostatečně sledována.

Podle konsenzu několika amerických odborných společností je definice anafylaktické reakce následující:

1. Akutní začátek (minuty až hodiny) s postižením kůže a/nebo sliznice a nejméně jeden z následujících příznaků:

  • respirační obtíže
  • pokles krevního tlaku nebo příznaky dysfunkce cílových orgánů

NEBO

2. Nejméně dva z následujících příznaků, které se rozvinou krátce po expozici pacienta pravděpodobnému alergenu:

  • postižení kůže/sliznice
  • respirační obtíže
  • pokles krevního tlaku nebo související příznaky
  • přetrvávající gastrointestinální příznaky

NEBO

3. Pokles krevního tlaku – po expozici známému alergenu

Anafylaxe tedy nemusí nutně zahrnovat postižení respiračního a kardiovaskulárního systému.

Základním kamenem léčby anafylaktické reakce na potraviny je i nadále adrenalin. Antihistaminika, glukokortikoidy a β-agonisté jsou jen pomocné léky, které se přidávají k adrenalinu. Obecně by měl být adrenalin podán u pacientů s potravinovou alergií při prvních známkách systémové reakce, nikoliv až po rozvoji respiračních příznaků a hypotenze. Vzhledem k tomu, že téměř ke všem potravinami navozeným anafylaktickým reakcím dochází v komunitě, je zcela zásadní vybavit pacienta autoinjektorem s adrenalinem. Ideálně by měl být autoinjektor předepsán pacientovi při propuštění z nemocnice/pohotovosti po léčbě anafylaktické reakce nebo po konzultaci s alergologem z důvodu suspektní potravinové alergie. Alergolog by měl potvrdit, zda je diagnóza potravinové alergie správná, a poskytnout pacientovi a jeho rodině patřičnou edukaci.

Časné rozpoznání anafylaxe, odpovídající urgentní léčba a následné sledování včetně preskripce autoinjektoru s adrenalinem jsou základním předpokladem prevence související mortality a morbidity. Nástroje, které dokážou zabránit smrti pacienta s anafylaxí, již máme. Stačí je jen používat.

(zza)

Zdroj: Keet C. Recognition and management of food-induced anaphylaxis. Pediatr Clin North Am 2011 Apr; 58(2): 377–388.

 

Hodnocení článku

Ohodnoťte článek:     2,8/5, hodnoceno 19x
 
 

Sdílení a tisk

Doporučit článek e-mailem

Vytisknout
 
 

Čtěte dále

Nejvhodnější formou podání adrenalinu při anafylaktické reakci je intramuskulární injekce do stehna

Na základě výsledků randomizovaných kontrolovaných studií je podávání adrenalinu v iniciální léčbě anafylaktické reakce doporučeno v intramuskulární injekci aplikované do stehna, a to v dávce 0,3 mg buď z ampule, nebo ve formě předplněného pera EpiPen.

Potravinová alergie

Potravinová alergie (PA) musí mít imunologický podklad. Nežádoucí reakce na potraviny – a že jich není málo (odhadem 20 % populace) –, u kterých se žádná imunopatologie neprokáže, nemohou být prohlášeny za PA. Nicméně samotná PA hrozivě narůstá, od devadesátých let minulého století se výskyt ve vyspělých zemích minimálně zdvojnásobil.

Závažná alergická reakce na potraviny vyžaduje rychlé podání adrenalinu

V rámci mezinárodní iniciativy International Collaboration in Asthma, Allergy and Immunology byla vytvořena řada konsenzuálních dokumentů včetně materiálu zabývajícího se potravinovými alergiemi.



Všechny novinky