#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Tolerance a efektivita bilastinu v léčbě alergické sezónní a celoroční rýmy

14. 5. 2017

Níže prezentovaná studie vyhodnocovala bezpečnost, snášenlivost a efektivitu léčby bilastinem během 12- nebo 52týdenního období u pacientů se sezónní či celoroční alergickou rýmou.

Sezónní a celoroční alergická rýma

Alergická rýma (AR) je celosvětový problém postihující 10−30 % dospělých lidí a až 40 % dětí. AR je klasifikována jako celoroční (PAR) či sezónní (SAR) dle typu alergenů a délky klinických symptomů. Zatímco sezónní rýma je způsobena převážně pylovými alergeny, celoroční bývá vyvolána prachovými alergeny či alergeny zvířecí srsti.

Dle závažnosti je průběh alergické rýmy hodnocen jako mírný, střední a závažný. Hlavními klinickými symptomy jsou zejména svědivá iritace nosní sliznice, kýchání, vodnatá hypersekrece a obturace nosu. Chronická rýma je definována přítomností alespoň dvou uvedených příznaků minimálně 1 hodinu denně po většinu dní.

Možnosti farmakoterapie AR

Jako léky první volby jsou ve farmakoterapii AR užívána antihistaminika 2. generace a intranazální kortikoidy. K odstranění nosní obstrukce či kombinovaných symptomů slouží antagonisté leukotrienových receptorů nebo antagonisté prostaglandinových D2 a tromboxanových A2 receptorů.

Antihistaminika 2. generace jsou doporučována pro zmírnění kýchání a vodnaté sekrece v obou typech AR. Zmíněná antihistaminika jsou antagonisté receptorů H1, mají minimální sedativní efekt a zvyšují kvalitu života u alergických jedinců. Protože antihistaminika jsou používána většinou v život neohrožujících situacích, je kladen velký důraz na jejich dobrou snášenlivost a minimální negativní vedlejší účinky.

Bilastin je nové antihistaminikum II. generace, které získalo povolení pro užití u dospělých a dětí starších 12 let ve většině evropských zemí v roce 2010. Doporučená dávka činí 20 mg 1× denně. Bilastin je určen k léčbě alergické rinokonjunktivitidy a urtiky.

Průběh a výsledky studie

Japonská studie, která byla loni publikována v periodiku Auris Nasus Larynx, zkoumala bezpečnost a účinnost dlouhodobého podávání bilastinu pacientům se SAR či PAR. Nemocní se SAR (n = 58) užívali 20 mg bilastinu 1× denně po dobu 12 týdnů, nemocní s PAR (n = 64) měli prodlouženou dobu terapie na celkových 52 týdnů. Primárním hodnoceným cílem byla bezpečnost a tolerance léku, sekundárně byla vyšetřována jeho efektivita.

Při vyhodnocování výsledků byly mírné nežádoucí události zjištěny u 17,2 % pacientů se SAR a u 31 % pacientů s PAR. Vedlejší účinky bilastinu se během 12týdenní léčby projevily u 6,3 % pacientů s PAR a u žádného se SAR. Jednalo se o mírné bolesti hlavy (1×), bolest v epigastriu (1×) či pocit žízně (2×). Během studie nedošlo k žádnému úmrtí a nikdo z pacientů terapii nepřerušil pro nežádoucí vedlejší efekty léku.

V kategorii pacientů se SAR bilastin významně snížil celkové skóre nosních i očních symptomů i celkové skóre obtíží. Prolongovaná léčba bilastinem po dobu 52 týdnů pak udržela tento významný pokles všech skórovaných kategorií i u nemocných s PAR.

Závěr

Autoři studie konstatovali nejen dobrou bezpečnost a toleranci terapie bilastinem, ale i celkové zlepšení kvality života pacientů se SAR a PAR léčených tímto přípravkem.

(moa)

Zdroj: Okubo K., Gotoh M., Togawa M. et al. Long-term safety and efficacy of bilastine following up to 12 weeks or 52 weeks of treatment in Japanese patients with allergic rhinitis: results of an open-label trial. Auris Nasus Larynx 2017 Jun; 44 (3): 294−301.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie
Nejnovější kurzy
Trendy v léčbě antihistaminiky
Autoři: MUDr. Jana Emlerová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#