#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové testy na vysokorychlostních simulátorech jízdy potvrdily bezpečnost užívání bilastinu u řidičů s alergiemi

11. 5. 2018

Bilastin je vysoce selektivní nesedativní antihistaminikum, které se používá pro symptomatickou léčbu alergické rinokonjunktivitidy a urtikarie. Dostupné studie ukazují, že bilastin neinterferuje se schopností řídit. Nebyla však k dispozici data o vlivu bilastinu na řízení v extrémních podmínkách. Studie italských vědců analyzovala vliv 7denního podávání bilastinu na psychofyzický výkon pacientů při řízení vozidla hodnocený pomocí testu na vysokorychlostních jízdních simulátorech (formule 1).

Sledovaní pacienti a metodika studie

Do intervenční prospektivní monocentrické jednoramenné otevřené studie fáze IV bylo zařazeno 18 ambulantních pacientů s alergickou rinitidou nebo chronickou urtikarií. Vhodní pacienti byli v průběhu studie 3× ambulantně vyšetřeni v nemocnici a 3× podstoupili testy řízení v simulátorovém centru.

Cílem prvního, screeningového, vyšetření v nemocnici a v simulátorovém centru bylo zjistit, zda jsou pacienti schopní podstoupit test řízení na simulátoru bez známek netolerance (nauzey, zvracení, závratě), ale také seznámit účastníky studie s ovládáním simulátoru. Z původně vybraných 19 osob byl po tomto testu 1 pacient vyřazen. Zbývajících 18 pacientů (10 mužů a 8 žen, průměrný věk 38,4 ± 7,3 roku) podstoupilo v průběhu 2–7 následujících dní vstupní vyšetření a následně po dobu 7 dní užívalo placebo. Poté byl zopakován test na simulátoru a bylo zahájeno 7denní podávání bilastinu v dávce 20 mg/den. Na konci této periody pacienti opět podstoupili test na vysokorychlostním simulátoru jízdy a byli klinicky a laboratorně vyšetřeni.

Primárním sledovaným parametrem byla schopnost pacienta udržet vozidlo v centrální pozici při různých rychlostech (50, 150 a 250 km/hod.). Dále byla sledována reakce řidiče a schopnost udržet konstantní rychlost vozidla. Byly porovnávány výsledky zjištěné při druhé a třetí návštěvě.

Výsledky

Jak bylo zjištěno po vyhodnocení vedlejších účinků, laboratorních parametrů a výsledků klinického vyšetření, měl bilastin dobrý profil bezpečnosti a byl dobře tolerován. Testy na vysokorychlostních jízdních simulátorech ukázaly, že užívání bilastinu nemělo žádný negativní dopad na pozornost či reakční rychlost řidiče a na jeho schopnost udržet požadovaný směr či konstantní rychlost vozidla, a to ani v extrémních podmínkách (při rychlosti 250 km/hod.).

Závěr

Šlo o první studii, ve které byl u pacientů s alergickou rinitidou či chronickou urtikarií sledován vliv podávání bilastinu na schopnost řídit při vysoké rychlosti za pomoci simulátoru formule 1. Výsledky potvrdily, že léčba dávkou 20 mg/den neovlivňuje výkon během řízení a nemá negativní vliv na reaktivitu či pozornost řidiče.

(blu)

Zdroj: Demonte A., Guanti M. B., Liberati S. et al. Bilastine safety in drivers who need antihistamines: new evidence from high-speed simulator driving test on allergic patients. Eur Rev Med Pharmacol Sci 2018; 22 (3): 820–828, doi: 10.26355/eurrev_201802_14318.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie
Nejnovější kurzy
Trendy v léčbě antihistaminiky
Autoři: MUDr. Jana Emlerová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#