#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ekzém rukou u dětí? Příčiny mohou být různé

14. 3. 2018

Také vám chodí do ordinace děti s ekzémem pouze na rukou? Pak vás možná zaujme studie, která zkoumala jeho nejčastější příčiny a projevy.

Častý problém, otazníky okolo diagnostiky

Ekzém rukou je velice častý. V akutní fázi se projevuje přítomností erytému, vezikul a pustul, chronicky pak deskvamací a fisurami. Nicméně jeho diagnostika není vždy jednoduchá, především proto, že existuje více klasifikací, kterým schází jednoticí prvek. Odborníci se neshodují ani v tom, zda je vhodné tyto děti vyšetřovat a hledat vyvolávající příčinu.

Dermatologové ze španělské Valencie se pokusili přispět k objasnění situace provedením observační studie u 42 dětí s ekzémem rukou ve věku 3–16 let. Některé její závěry jsou nečekané.

Různé diagnózy v jednom pytli

U dětí s ekzémem lokalizovaným výlučně na rukou byly stanoveny následující diagnózy:

  • atopická (alergická) dermatitida byla pomocí epikutánních testů zjištěna u 15 pacientů (35,7 %),
  • kontaktní alergická dermatitida u 14 pacientů (33,3 %),
  • endogenní vezikulární ekzém u 6 pacientů (14,3 %),
  • endogenní hyperkeratotický ekzém u 5 pacientů (11,9 %),
  • kontaktní iritační dermatitida u 2 pacientů (4,8 %).

Dva pacienti s kontaktní alergickou dermatitidou splnili rovněž kritéria atopické dermatitidy.

Nejčastější alergeny

Epikutánní testy byly pozitivní celkem v 16 případech (38,1 %). Nejčastěji zjištěnými alergeny byly thiomersal (thimerosal), nikl, rtuť a kobalt, což odpovídá předchozím studiím. Přestože však byl thiomersal nejčastěji nalezeným alergenem, klinicky relevantní byla méně než polovina reakcí. Důvodem relativně časté alergie je jeho využívání jakožto konzervantu v běžně dostupných přípravcích. V této studii byly všechny případy alergie na thiomersal a rtuť asociované s běžnými antiseptickými roztoky.

Zdrojem senzibilizace u kontaktní alergické dermatitidy byly v 8 případech zdravotnické přípravky, ve 2 případech kosmetika, ve 2 případech rukavice a po 1 případu hračky (plastelína) a bižuterie.

Rozdíly mezi dětmi a dospělými

Hlavním specifikem v dětské populaci je nízká prevalence kontaktní iritační dermatitidy, zatímco u dospělých je to jedna z nejčastějších příčin. Důvodem je pravděpodobně rozdíl v návycích dětí a dospělých – zdrojem iritace jsou látky, se kterými se setkáváme v pracovním i domácím prostředí (chemikálie, detergenty, kosmetika). A s těmi děti přicházejí do styku jen málo.

Lokalizace ekzému

Nejčastěji postiženými lokalizacemi byly následující: bříška prstů (12 případů, 28,6 %), dlaně (9 případů, 21,4 %), dorzum ruky (5 případů, 11,9 %) a laterální okraj ruky (4 případy, 9,5 %). Ve 12 případech bylo postižení difuzní (28,6 %), bez predilekce ve kterékoliv ze zmíněných zón.

U pacientů s alergickou kontaktní dermatitidou byla lokalizace následující: difuzní (10 případů, 71,4 %), bříška prstů (2 případy, 14,3 %) a dorzum ruky (1 případ, 7,1 %).

Závěr

Na základě těchto výsledků autoři doporučují provádět v suspektních případech epikutánní testy.

(pez)

Zdroj: Ortiz-Salvador J. M., Subiabre-Ferrer D., García Rabasco A. et al. Hand eczema in children. Clinical and epidemiological study of the population referred to a tertiary hospital. An Pediatr (Barc) 2017 Aug 21, pii: S1695-4033(17)30291-6, doi: 10.1016/j.anpedi.2017.07.005 [Epub ahead of print].



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie
Nejnovější kurzy
Trendy v léčbě antihistaminiky
Autoři: MUDr. Jana Emlerová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#