#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bilastin prokázal dlouhodobou účinnost a snášenlivost při zmírnění urtikarie a pruritu

16. 3. 2018

Roční léčba bilastinem u pacientů s chronickou spontánní urtikarií a pruritem provázejícím kožní onemocnění byla v japonské studii provázena dobrou snášenlivostí a časným zmírněním příznaků, které přetrvávalo po celou dobu terapie.

Úvod

Bilastin je nové perorální H1 antihistaminikum bez sedativních účinků, které bylo schváleno v březnu 2015 v 90 státech světa pro léčbu urtikarie a alergické rýmy u osob starších 12 let. Jeho dlouhodobá bezpečnost a účinnost byly hodnoceny v nové multicentrické otevřené studii fáze III provedené v Japonsku.

Metodika a průběh studie

Do této studie bylo zařazeno 198 pacientů ve věku 18–74 let, kteří byli léčeni bilastinem v dávce 20 mg 1× denně po dobu až 52 týdnů. Účinnost byla hodnocena podle skóre vyrážky, skóre svědění, celkového zlepšení a kvality života. Bezpečnost autoři hodnotili podle celkového výskytu nežádoucích příhod, nežádoucích příhod souvisejících s bilastinem, laboratorních vyšetření a vyšetření základních životních funkcí.

Výsledky

Celých 52 týdnů léčby dokončilo 61,6 %. Při podávání bilastinu došlo k významnému zlepšení všech sledovaných parametrů účinnosti již po 2 týdnech léčby a zlepšení přetrvávalo nebo se prohlubovalo po celou dobu terapie. Nežádoucí příhody se vyskytly u 64,5 % pacientů, nežádoucí příhody související s bilastinem jen u 2,5 % pacientů. Všechny byly mírné až střední závažnosti. Somnolence související s bilastinem byla zjištěna u 1 % pacientů.

Závěr

V této studii nebyl během 1 roku podávání bilastinu v dávce 20 mg 1× denně u pacientů s urtikarií či pruritem zaznamenán žádný nový bezpečnostní signál. Výsledky dokládají dlouhodobou bezpečnost a přetrvávající účinnost tohoto přípravku.

(zza)

Zdroj: Yagami A., Furue M., Togawa M. et al. One-year safety and efficacy study of bilastine treatment in Japanese patients with chronic spontaneous urticaria or pruritus associated with skin diseases. J Dermatol 2017 Apr; 44 (4): 375−385, doi: 10.1111/1346-8138.13644.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie
Nejnovější kurzy
Trendy v léčbě antihistaminiky
Autoři: MUDr. Jana Emlerová

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#