#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Topická léčba akné – porovnání snášenlivosti přípravků

5. 11. 2016

Použití topických léčivých prostředků na acne vulgaris je limitováno jejich potenciální dráždivostí. V současnosti jsou dostupné nové kombinace léků, které se vyznačují lepší snášenlivostí, avšak možné podráždění stále představuje překážku v jejich používání, zejména jde-li o přípravky s obsahem více než 2 složek. V následující studii byla porovnávána snášenlivost dvou kombinovaných přípravků.

Metodika a průběh studie 

Tým odborníků z dermatologického oddělení Oregonské univerzity v Portlandu (USA) porovnával tolerabilitu dvou kombinovaných topických přípravků k léčbě akné: gel s obsahem 1,2 % klindamycinu a 0,025 % tretinoinu (CLIN/RA) vs. gel s obsahem 2,5 % benzoylperoxidu a 0,1 % adapalenu (BPO/ADA).

Pacienti aplikovali v dvojitě slepém pokusu po dobu 21 dní oba přípravky (CLIN/RA a BPO/ADA) na obličej – každý na jednu stranu. Autoři studie po tuto dobu sledovali subjektivní i objektivní známky podráždění, pálení, svědění, erytému a suchosti/šupinatění kůže a měřili transepidermální vodní ztrátu (TEWL) coby objektivní příznak kožního podráždění.

Výsledky

Výsledky analýzy všech měření ukázaly, že přípravek CLIN/RA způsobuje významně menší pálení než přípravek BPO/ADA (p < 0,001) a také významně menší svědění než BPO/ADA (p < 0,001). BPO/ADA dále způsoboval významně větší TEWL než CLIN/RA (p = 0,005). Míra erytému a suchosti/šupinatění byla u obou přípravků srovnatelná.

Závěr

Gel obsahující klindamycin a tretinoin vyvolává menší kožní podráždění a menší transepidermální vodní ztrátu než gel s obsahem benzoylperoxidu a adapalenu.

(ask)

Zdroj: Goreshi R. J. et al. A double-blind, randomized, bilateral comparison of skin irritancy following application of the combination acne products clindamycin/tretinoin and benzoyl peroxide/adapalene. Drugs Dermatol 2012; 11 (12): 1422−1426.



Štítky
Dermatologie Gynekologie a porodnictví Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#