#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nová fixní kombinace pro léčbu akné – 1,2% klindamycinfosfát a 0,025% tretinoin

10. 9. 2015

Tato nová fixní kombinace je chytrým spojením dvou látek, jejichž účinek se navzájem potencuje. Podle aktuálních doporučení se má stát první volbou pro léčbu téměř všech pacientů. Klindamycin 1 % / tretinoin 0,025 % (Clin-RA) je nová fixní kombinace léčiv, která byla v Evropě schválena pro topickou léčbu akné, pokud jsou přítomny komedony, papuly a pustuly u pacientů starších 11 let.

Tato nová fixní kombinace je chytrým spojením dvou látek, jejichž účinek se navzájem potencuje. Podle aktuálních doporučení se má stát první volbou pro léčbu téměř všech pacientů.

Klindamycin 1 % / tretinoin 0,025 % (Clin-RA) je nová fixní kombinace léčiv, která byla v Evropě schválena pro topickou léčbu akné, pokud jsou přítomny komedony, papuly a pustuly u pacientů starších 11 let. Topickou kombinaci retinoidu a antibiotika v současné době doporučuje Globální aliance pro zlepšení výsledků léčby akné jako léčbu první volby u pacientů se smíšenou a papulopustulózní akné. Retinoid a antibiotikum se společně zaměřují na tři ze čtyř patogenních faktorů akné. Retinoid redukuje tvorbu mikrokomedonů, normalizuje deskvamaci keratinocytů a má protizánětlivé účinky. Antibiotikum inhibuje růst bakterii Propionibacterium acnes a také má protizánětlivé účinky. Jediný patogenetický faktor akné, který není touto kombinací řešen, je hyperseborea.

Clin-RA má jedinečné složení, které bylo vyvinuto tak, aby minimalizovalo podráždění kůže a optimalizovalo adherenci pacientů k léčbě. Vehikulem je gel na vodném základě bez přídavku alkoholu. Vehikulum je při léčbě akné velmi důležité, protože se podílí na účinnosti přípravku a jeho nežádoucích účincích. Clin-RA obsahuje rozpuštěný klindamycinfosfát 1,2 % (odpovídá 1 % klindamycinu) a dvě formy tretinoinu 0,025 %. Tretinoin je zde jednak rozpuštěn, a tak okamžitě dostupný na kůži, druhá forma je krystalická, která umožňuje pomalé rozpouštění a progresivní penetraci retinoidu do pilosebaceózního folikulu. 

Velikost částic tretinoinu je kontrolována během výroby, aby bylo zajištěno, že se pohybuje do 10 mikrometrů, což optimalizuje jejich vstup do pilosebaceózního folikulu. Předchozí výzkumy ukázaly, že partikule větší než 10 mikrometrů zůstávají na kůži, zatímco částice velké 3–10 mikrometrů mohou selektivně penetrovat do pilosebaceózních folikulů. Částice, které jsou menší než 3 mikrometry, do nich sice snadno vstupují, ale není pravděpodobné, že by se v nich udržely. To má podle všeho hlavní vliv na nízkou kožní dráždivost přípravku. Ostatní retinoidní přípravky jsou významně dráždivější, tyto účinky zaznamená až 70 % pacientů. 

Další výhodou této kombinace je normalizace deskvamace keratinocytů; tretinoin tak usnadňuje vstup klindamycinu do pilosebaceózního folikulu, který je kolonizován propionibakteriemi. To bylo prokázáno ve studii, ve které byl radioaktivně značený klindamycinfosfát aplikován na krysí a lidskou kůži samotný nebo v kombinaci s retinoidem. Při podání s retinoidem bylo množství klindamycinu detekovaného v kůži zvýšené oproti samotnému podání. Právě toto způsobí rychlejší vyhubení propionibakterií v pilosebaceózním folikulu. 

Klíčovou vlastností Clin-RA je, že retinoid v něm obsažený je velmi stabilní a není degradován slunečním zářením, na rozdíl od ostatních léčebných kombinací se tedy snadno skladuje a používá, nezpůsobuje bělení vlasů a oblečení ani podráždění kůže nebo fotosenzitivitu. Benzoylperoxid navíc až u 25 % pacientů způsobuje alergickou kontaktní dermatitidu.

Tento gel se aplikuje jednou denně před spaním a roztírá se prsty jako běžná kosmetika. To je výhodné oproti jiným přípravkům, které je třeba nanášet několikrát denně tampóny nebo roll-ony. Další výhodou je, že je možné ho skladovat za pokojové teploty, není nutné ukládat ho do lednice, což také činí jeho používání pohodlnější. 

Souhrnná analýza tří pilotních studií na 4550 pacientech trpících akné ukázala, že Clin-RA je dobře tolerován a účinný v léčbě zánětlivých i nezánětlivých lézí. Nástup účinku je rychlý, představuje zhruba 2 týdny od započetí léčby. Tato léčba není asociována s náhlým vzplanutím akné ani s nárůstem rezistence propionibakterií. Clin-RA je považován za stejně účinný jako adapalen 0,1 % / benzoylperoxid (BPO) 2,5 %, ale navíc je daleko lépe tolerován. V léčbě nezánětlivých lézí může být dokonce účinnější než klindamycin 1 % / BPO 5 %, protože na rozdíl od něj obsahuje retinoid k léčbě komedonů.

(pez)

Zdroj: Ochsendorf, F. Clindamycin phosphate 1.2% / tretinoin 0.025%: a novel fixed-dose combination treatment for acne vulgaris. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 2015, 29: 8–13; doi: 10.1111/jdv.13185



Štítky
Dermatologie Gynekologie a porodnictví Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#