#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba akné u dospělých žen

7. 9. 2015

Akné dospělých se liší patogenezí i průběhem od adolescentní formy, vyžaduje proto specifický přístup. Akné postihuje stále větší počet dospělých, údajně cca 14–54 % žen, a proto není možné je považovat za nemoc dospívání. Prevalence je na vzestupu ve všech etnických skupinách. Několik studií ukázalo, že prevalence je u žen vyšší než u mužů, mezi ženami je také větší podíl těch, kterým se akné zhoršilo až v dospělosti.

Akné dospělých se liší patogenezí i průběhem od adolescentní formy, vyžaduje proto specifický přístup.

Akné postihuje stále větší počet dospělých, údajně cca 14–54 % žen, a proto není možné je považovat za nemoc dospívání. Prevalence je na vzestupu ve všech etnických skupinách. Několik studií ukázalo, že prevalence je u žen vyšší než u mužů, mezi ženami je také větší podíl těch, kterým se akné zhoršilo až v dospělosti. 49 % dospělých žen postižených akné má trvalé kosmetické následky, jako jizvy a hyperpigmentované makuly. Na kvalitu života dospělých má akné větší dopad.

Akné dospělých může mít různé formy – může přetrvávat z puberty nebo může nastoupit až v dospělosti. Asi v 80 % převládají ženy, které mají akné přetrvávající z puberty. Klinická manifestace této formy je mírně odlišná od akné s nástupem v dospělosti. Obě dospělé formy se však liší od akné adolescentů, které může nastoupit velice rychle a mít těžký průběh. Akné dospělých se zhoršuje postupně, má spíše mírný až středně těžký průběh a obvykle se jedná buď o početné nezánětlivé léze odpovídající uzavřeným komedonům, nebo o různě hluboké zánětlivé léze, které se nacházejí v dolní třetině obličeje a na krku. Jak se ukázalo v nedávných studiích, většina žen má kombinaci komedonů i zánětlivých lézí.

V patogenezi akné dospělých hrají klíčové role genetické a hormonální faktory. Rozdíly v patogenezi a klinických projevech vyvolávají potřebu odlišných terapeutických přístupů: 

Perorální léčiva se používají u žen s těžkými hlubokými zánětlivými lézemi.

  1. Dlouhodobá antibiotická perorální léčba se nedoporučuje kvůli rezistenci.
  2. Hormonální kontraceptiva jsou použitelná, nicméně je u nich nutná prevence tromboembolické nemoci (TEN). Doporučuje se minimálně pečlivě odebrat anamnézu. Pro ženy ve zvýšeném riziku TEN je tato terapie nevhodná.
  3. Perorální retinoidy (isotretinoin) se doporučují u těžkých forem refrakterních k jiným terapeutickým možnostem, stejně jako následující skupina.
  4. Antiandrogeny (spironolakton, cyproteronacetát).

Retinoidy a spironolakton jsou teratogenní, takže jejich užívání vyžaduje preskripci hormonálních kontraceptiv. Cyproteronacetát je významně asociován s výskytem TEN.

Z lokálních terapií se nabízejí tyto možnosti:

  1. Monoterapie lokálními retinoidy se doporučuje jen ženám s mírným komedonálním akné, u starších žen však při této léčbě častěji dochází k podráždění kůže.
  2. Fixní kombinace retinoidů a antibiotik může být pro léčbu ženského akné dospělých velmi významná, protože klinické studie ukázaly, že je efektivní jak u zánětlivých, tak i u nezánětlivých ložisek těchto pacientek. Navíc její užívání není asociováno se vzestupem rezistence propionibakterií.
  3. Pro doplňkovou léčbu jsou doporučovány hydratační krémy a jemné čisticí přípravky bez mýdla.

Onemocnění je charakterizováno četnými relapsy, a proto vyžaduje dlouhodobou udržovací terapii.

(pez)

Zdroj: Dréno B. (2015), Treatment of adult female acne: a new challenge. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 29: 14–19; doi: 10.1111/jdv.13188



Štítky
Dermatologie Gynekologie a porodnictví Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#