#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Inovativní implantáty pro spondylochirurgické výkony u osteoporotických kompresních zlomenin obratlů

29. 11. 2023

Se stárnutím populace přibývá i pacientů s osteoporotickými kompresními zlomeninami obratlů (OVCF). Vznikají u nemocných s osteoporózou a osteopenií, nejčastěji při nízkoenergetickém poranění. Jejich hlavními příznaky jsou bolest zad a deformity páteře, asi v polovině případů jsou tyto zlomeniny asymptomatické a projeví se pouze snížením tělesné výšky a rozvojem typického osteoporotického habitu. OVCF jsou predispozicí pro rozvoj plicní dysfunkce, poruchy kontrakce močového měchýře, ztráty tělesné hmotnosti, úzkosti a deprese. Pojí se také s neurologickými komplikacemi. I když je těžké poškození míchy u pacientů s OVCF vzácné, snížení výšky obratle může vést k poškození conus medullaris.

Chirurgická léčba OVCF – perkutánní vertebroplastika a kyfoplastika

OVCF se léčí konzervativně nebo chirurgicky. Konzervativní léčba spočívá v dlouhodobém klidu na lůžku a podávání analgetik. Je ale spojená s řadou komplikací, zvýšenou mortalitou a snížením kvality života. Možností chirurgické léčby je perkutánní vertebroplastika (PVP) nebo kyfoplastika (PKP).

PVP je minimálně invazivní metoda, kdy je tělo obratle augmentováno injekcí kostního cementu nebo arteficiální kosti. Přináší zmírnění bolesti, ale výška obratle se po injekci samotného polymethylmethakrylátového cementu (PMMA) nezmění a často dochází k jeho vytékání.

Ke zvýšení těla obratle, zmírnění bolesti a minimalizaci vytékání cementu byla vyvinuta PKP. Nejčastěji se používá balónková kyfoplastika s roztažitelným balónkem a PMMA. Jejími nevýhodami jsou riziko prasknutí balónku, opakovaný kolaps těla obratle po vyjmutí balónku a těžké vytékání cementu.

Inovativní implantáty

Pro překonání těchto potíží byly v posledních 2 desetiletích vyvinuty nové minimálně invazivní implantáty. Tyto inovativní implantáty mají unikátní vlastnosti a indikace. Jejich aplikace ovšem musí být vysoce individualizovaná.

Výrazné obnovy výšky těla obratle lze dosáhnout s využitím systémů Jack, Sky bone expander (SBE) a Spine Jack. Systém Jack obsahuje cefalický kovový expandér a zadní rukověť a umožňuje paralelní expanzi horní a dolní koncové destičky. Po zavedení systému Jack do těla obratle transpedikulárním přístupem se provádí injekce cementu. Systém SBE používá k obnově výšky těla obratle a vytvoření dutiny pro injekci PMMA expandér z plastického polymeru. Spine Jack je výsuvný titanový expandér, který se zavádí do těla obratle transpedikulárním přístupem. Po simultánní expanzi horní a dolní destičky se do vytvořené dutiny vpraví cement nebo autologní materiál.

Pro udržení výšky těla obratle po její obnově lze využít systém Vertebral body stenting (VBS) nebo Osseofix. VBS obsahuje balónek a titanový stent, které se simultánně zavádějí do těla obratle transpedikulárním přístupem. Po obnově výšky těla obratle se balónek vyjme a výšku kosti udržuje ponechaný stent. Osseofix je intravertebrální titanový síťový implantát zaváděný transpedikulárně či extrapedikulárně. Po roztažení titanové sítě a obnově výšky těla obratle se pro zajištění stability do dutiny injikuje PMMA.

Implantáty Kiva a StaXx FX nabízejí přesnou vzpěru těla komprimovaného obratle. Systém Kiva obsahuje nitinolový vodicí drát a spirálový implantát z polyetheretherketonu (PEEK), který obklopuje kostní cement a brání jeho vytékání. Drát se zavádí do těla obratle transpedikulární kanylou a spirálovou cívkou o tloušťce 15 mm. PEEK implantát vytvoří kolem drátu dutý válec o průměru 20 mm. Implantát lze přesně přizpůsobit a obnovit požadovanou výšku obratle. Po odstranění vodicího drátu se provádí augmentace injekcí PMMA. Systém StaXx FX obsahuje několik PEEK destiček, které se do těla obratle implantují transpedikulárním přístupem. PEEK destičky se v kosti vzájemně překrývají, čímž předcházejí redukci výšky obratle. Pro zvýšení stability se injikuje PMMA.

Incidenci vytékání cementu účinně snižují systémy Vesselplasty a Optimesh. Vesselplasty je alternativou balónkové kyfoplastiky, kdy je namísto balónku použita speciální nádržka z polyethylentereftalátu (Vessel-X). Ta je do těla obratle zavedena transpedikulárním přístupem a její expanze je dosaženo injekcí PMMA. Většina cementu je ve Vessel-X, a proto nedochází k úniku cementu. Systém Optimesh je výsuvná síťovaná kapsle vyplněná alogenní nebo autologní kostí namísto cementu. Prokázal schopnost obnovit výšku těla obratle a zajistit mechanickou stabilitu.  

Závěr

Při výběru implantátu je třeba individuálně posoudit jeho výhody a nevýhody. I u inovativních implantátů je navíc nezbytné nezapomínat na potenciální problémy, jakými mohou být riziko neurologického poškození způsobeného chirurgickou metodou, biokompatibilita implantátu a výrazný rozdíl v mechanických vlastnostech implantátu a těla obratle.

(zza)

Zdroj: Luo Y., Yang D. M., Yang H. M. et al. Innovative minimally invasive implants for osteoporosis vertebral compression fractures. Front Med (Lausanne) 2023 Mar 20; 10: 1161174, doi: 10.3389/fmed.2023.1161174. 



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#